Ga naar de homepagina van Markt van Melk en Honing
Je bent hier: home - honingkeuring - honingkeuringuitslag 2010
Honingkeuringuitslagen: 2022, 2019, 2018, 2017, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003
accordeonklanken   (klik voor vergroting)
Het verslag van de markt en de uitslagen van de honingkeuring in 2010

accordeonklanken
26 ste Markt van Melk en Honing: wederom een grootse markt!

De 26ste Markt van Melk en Honing in 2010 is dit jaar op zaterdag 7 augustus gehouden. Ondanks de wat mindere weervoorspelling vooraf bleek de markt weer geweldig te zijn bezocht.
Een groot aantal bezoekers van uit de regio - maar ook uit alle delen van het land en zelfs van ver over onze landsgrenzen - bracht onder alweer goede weersomstandigheden een bezoek aan de markt.
De weergoden waren ons ook dit jaar weer goed gezind, want van de enkele regensputters in de ochtend kon men niet nat worden omdat de temperatuur prima was.

Het publiek kon zich goed laten informeren over alles wat met de imkerij te maken heeft en op het gebied van natuur, milieu, biodiversiteit en die mooie producten die de bijen direct en indirect door hun bestuiving aan ons geven.
Ook dit jaar waren er weer enkele leuke nieuwkomers onder de standhouders en werd er volop Live genoten van akoestische muziek en accordeonklanken.

Evenals vorig jaar was het aantal standhouders weer groot en kon de gebruikelijke slinger van marktkramen onder de bomen van de Brink en rond de Dobbe worden doorgezet in een drietal slingers op de steentjes en kinderkoppen van de Grote Brink. Door de positionering van een tweetal centrale terraseilanden en de fraaie aankleding van de diverse stands konden vele knusse marktplekken worden gecreëerd, waardoor de authentieke gezellige en ontspannen sfeer van onze markt wederom gewaarborgd was. Direct na de sluiting van de markt om 16.00 uur vonden de weergoden het pas nodig om voor een beetje verkoeling en wat nattigheid te zorgen.

Ook was er weer de honingkeuring, verzorgt door het Bijkersgilde met de gediplomeerde honingkeurmeesters. Het aantal inzendingen was dit jaar beduidend minder dan voorgaande jaren en dat kan te maken hebben met de steeds grotere bijensterfte in de winterperiode, de wintervoerproblemen die voor veel verliezen gezorgd hebben afgelopen winter, maar ook door de lange winter, het koude voorjaar en de hete julimaand waardoor er minder honing door de bijen verzameld is.

Maar de keurmeester hebben zich weer met vol overgave van hun taak gekweten, en mochten honing keuren in vier ingeleverde klassen met als resultaat:

Klasse 1 vloeibare honing:
 • H. Alkema (Enumatil), 10 punten, 17,2% watergehalte
 • H. Alkema (Enumatil), 10 punten, 17,7% watergehalte
 • G.S. Habers (Zandpol), 10 punten, 18,2% watergehalte

Klasse 2 kristalliserende honing:
 • R. Hermans (Almere), 10 punten
 • R. Hermans (Almere), 10 punten
 • G.S. Habers (Zandpol), 9,9 punten

Klasse 3 gekristalliseerde honing:
 • R. Jonkers (Gieten), 9,6 punten
 • K. Kreulen (Ruinen), 9,5 punten
 • G. Freije (Zuidlaren), 9,3 punten

Klasse 4 crème honing:
 • G.S. Habers (Zandpol), 10 punten
 • H.H. Assies (Zuidlaren), 10 punten
 • J. Martin (Roden), 9,8 punten

Algemeen kampioen is dit jaar geworden de heer G.S. Habers uit Zandpol en mag de wisselbokaal een jaar in zijn bezit hebben. Zilver was dit keer voor de heer R. Hermans van imkerij de "de Zoemende werkster" uit Almere en brons voor imkerij Alkema uit Enumatil.

Drentsch kampioen is geworden G.S. Habers uit Zandpol, de zilveren plak mocht gaan naar H.H. Assies uit Zuidlaren en brons nam mee naar huis de heer A.J. Heida uit Wateren.

Winnaar van de lekkerste honingcake is geworden mevrouw Yvonne Hermans uit Almere met een mooie en lekkere Chocolade honingcake.

De publiekskeuze en verkiezing van de lekkerste honing en het mooiste etiket was tot ver in de middag een drukte van belang en er werd door het publiek heerlijk gesnoept van de door het Bijkersgilde geselecteerde aanbod van honing. Maar de bijtjes vonden de te proeven honing ook heel erg aantrekkelijk en het werd bijna net zo druk met bijen als met publiek.
Besloten werd dus om de bijen elders op zoek te laten gaan naar lekkers en de potten werden opgeruimd wat voor het publiek natuurlijk jammer is.
Maar de publiekskeuze was inmiddels gemaakt en de keuze viel op de honing van de heer A. Strijk uit Dalen, en als mooiste etiket werd gekozen voor de Bijzaak uit Yde.
Een aantal bezoekers had de juiste combinatie-keuze gemaakt van lekkerste honing en mooiste etiket. Hieruit werd door loting gekozen Mary Kruiswijk uit Drouwen.
Zij ontvangt binnenkort het receptenboekje "Honing heerlijkheden" een uitgave van het Bijkersgilde met heel veel lekkers van wat je allemaal nog meer kunt doen met honing.

Natuurlijk werd er veel voorlichting gegeven aan het publiek, vragen beantwoord en werd de presentatie toegelicht van de nieuwste cursus "Werken met was" dat door het Bijkersgilde is samengesteld en komende winter kan worden gegeven aan belangstellende verenigingen.

Bezoekers van de markt en de honinginzenders voor de keuring bedankt en tot de 27e markt op zaterdag 6 augustus 2011.

Inlichtingen Bijkersgilde:
De Gildenfunctionarissen.
G.B.W. Vos +31 6 11 05 13 77, via email of via Skype: gbwvos


Ga hier naar de volledige lijst van alle deelnemende standhouders van deze markt in 2010.


Tot ziens op de Grote Brink in Zuidlaren voor de 37e Markt van Melk en Honing op zaterdag 5 augustus 2023!