Voor de imker was 2017 weer totaal anders dan het vorige jaar. Een lang, koud voorjaar, een natte zomer, een te koude nazomer; allemaal redenen voor bijen om binnen te blijven. Er was dan ook geen paardebloemhoning, geen wilgenhoning, weinig lindehoning, maar wel honingdauwhoning en gemengde voorjaars- en zomerhoning. De meest voorkomende te keuren inzendingen waren vloeibare en kristalliserende honing, weinig gekristalliseerd, crème en heidehoning. Voor heide was het te vroeg, die begint juist te bloeien en het moet warmer worden wil dat honing opleveren. Zo is een imker volledig afhankelijk van de natuur als het om honing gaat. De kwaliteit van de inzendingen was zeer goed. De winnaars moesten zelfs met geavanceerde apparatuur worden bepaald; het begint steeds meer op topsport te lijken, waarbij tienden van seconden het verschil maken. In dit geval is het vochtpercentage van invloed op de kwaliteit: hoe minder vocht des te langer is de honing houdbaar. De keurmeesters konden ook de ouderdom meten en zelfs het suikergehalte, mocht dat tot twijfel leiden over de samenstelling. De inzenders kwamen meest uit Noord Nederland, incidenteel uit andere streken. De bezoekers aan de markt waren internationaal zeer gemêleerd.
Uit de 40 inzendingen werd tot
Algemeen en Drents Kampioen verkozen: Harm Assies uit Zuidlaren, goede tweede werd Ab Strijk uit Dalen.
De hoogste scores behaalden bij:
1. vloeibare honing: Ab Strijk
2. kristalliserende honing: Harm Assies
3. gekristalliseerde honing: Harm Assies
4. crèmehoning: Ab Strijk
5. heidehoning: Harm Assies
6. heideraat: Harm Assies
7. mede, honingwijn: Gerard Vos
8. gegoten wasraat: Klaas Sluiman
Bij de
publieksproeverij was er keuze uit crèmehoning, voorjaars- en zomerhoning, kastanjehoning, lamsoorhoning, frambozenhoning en balsemienhoning. De lekkerste honing, en de jeugd gaf daarbij de doorslag, was de frambozenhoning van Kwekerij de Kwakel, waarbij het de aantekening verdient, dat deze honing al vroeg in de middag was uitverkocht. Dat gold ook voor de lamsoorhoning van Terschelling, wat toch meer wordt gekenmerkt als een volwassenensmaak.
Het examen voor de kandidaat keurmeesters wordt in november afgerond tijdens de jaarlijkse Imkers Studiedagen in Beilen, waar ook op feestelijke wijze de diploma's worden uitgereikt.
De Imkersvereniging Zuidlaren bestaat dit jaar 124 jaar. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de vereniging die hiermee haar eigen stal en bijenpark onderhoudt, informatie verstrekt over bijen en opleidingen verzorgt voor imkers.
De 34ste Markt zal op 4 augustus 2018 plaats vinden.
Voor meer informatie over honingkeuring kunt u de
website van het Bijkersgilde bekijken en/of contact opnemen met de secretaris van het Bijkersgildebestuur Klaas Sluiman via
email
Klik voor de
volledige lijst van alle deelnemende standhouders van 2017.