Ga naar de homepagina van Markt van Melk en Honing
Je bent hier: home - honingkeuring - honingkeuringuitslag 2014
Honingkeuringuitslagen: 2022, 2019, 2018, 2017, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003
De beker voor de Lekkerste Honing met de pot Bereklauwhoning van de BijZaak uit Yde van immker Klaas Sluiman   (klik voor vergroting)
Het verslag van de markt en de uitslagen van de honingkeuring in 2014

De beker voor de Lekkerste Honing met de pot Bereklauwhoning van de BijZaak uit Yde van immker Klaas Sluiman
30 ste Markt maakte Zuidlaren even het Mekka voor honingliefhebbers:

De 30ste Markt van Melk en Honing werd groots gevierd. De organiserende Imkersvereniging Zuidlaren overtrof zichzelf met ruim 90 marktkramen, een circus en de jaarlijkse honingkeuring. Alles geconcentreerd op de Grote Brink.

Het traditionele zonnige weer tijdens de Markt zorgde voor een overweldigende publieke belangstelling. Duizenden mensen kwamen langs de kramen waar behalve honing, ook vele duurzame producten werden aangeboden zoals bijenplanten en insectenhotels. Veel talen werden gesproken: Fries, Frans, Duits, Spaans en Engels en de vele vakantiegangers uit eigen land zorgden ook voor een kakofonie aan klanken.

In de diverse voorlichtingsstands werd informatie gegeven over cursussen imkeren en honingkunde. De imkers ter plekke gaven voorlichting over specifieke bijensoorten.

Een van de hoogtepunten op deze Markt van Melk en Honing is de publiekskeuring. De echte honeyholics konden hiermee hun hart ophalen. Zij kregen de gelegenheid uit vele soorten Nederlandse honing de lekkerste te kiezen. De Lekkerste Honing van Nederland 2014 was de Bereklauwhoning van deBijZaak uit Yde,van imker Klaas Sluiman. Het mooiste etiket was van Hermie Ubbink uit Anderen.

Alleen Nederlandse honing werd gekeurd door de keurmeesters van het Bijkersgilde. Het aantal inzendingen was groot en steeds meer afkomstig uit alle delen van het land. De kwaliteit van de inzendingen was bijna optimaal, het wordt steeds moeilijker om minpuntjes te vinden.

Algemeen Kampioen werd Roel Naber uit Aalsmeer, die met 3 inzendingen in twee klassen het maximum aantal punten haalde (3x 100 punten). 2e werd Gerard Vos uit Nieuweroord (100 punten) en de derde plaats was voor Ab Strijk uit Dalen (99 punten).

Drents kampioen werd G.Vos uit Nieuweroord met vloeibare honing (100 punten), tweede werd K.Brinkman uit Anloo met vloeibare honing (100 punten maar met een minuscuul minpuntje) en de derde prijs was voor G.Habers uit Zandpol (100 punten maar met een tekstfout op het etiket).

Voor het eerst gingen de keurmeesters van het Bijkersgilde ook ‘bij verrassing’ keuren bij de diverse honingaanbieders in hun kramen. De imkers die hun honing ter keuring aanbieden voor de prijzen, selecteren meestal hun mooiste soorten. Maar wat er in de kramen (of bij de imker thuis) wordt aangeboden, is uiteindelijk veel interessanter. Hoe is de kwaliteit van de imkershoning? Dat leidde hier en daar tot een verrassing. De Stichting Bijkersgilde gaat deze wijze van keuren verder uitwerken tot een praktisch model.

De honingkeuring in Zuidlaren is ook de kweekvijver voor pas opgeleide honingkeurmeesters. Hier doen ze ervaring op onder het oog van het publiek. Deze 12 keurmeester-stagiaires kwamen uit Limburg, de Achterhoek, de Randstad enz. en hebben een leerzame, leuke dag gehad, waarmee ze in eigen omgeving de opgedane kennis in praktijk kunnen brengen.

De rust is weergekeerd op de Grote Brink van Zuidlaren. De 31ste Markt zal op 1 augustus 2015 plaats vinden.


Het Bijkersgilde organiseerde de honingkeuring op de succesvolle honingmarkt van de Imkersvereniging Zuidlaren op de Grote Brink in Zuidlaren. De winnaars als volgt werden ingedeeld:

Algemeen kampioen:
  • Roel Naber, Aalsmeer
  • Gerard Vos, Nieuweroord
  • Ab Strijk, Dalen

Drents kampioen:
  • Gerard Vos, Nieuweroord
  • K.Brinkman, Anloo
  • Gerhard Habers, Zandpol

De Imkersvereniging Zuidlaren bestaat dit jaar 121 jaar. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de vereniging die hiermee haar eigen stal en bijenpark onderhoudt, informatie verstrekt over bijen en opleidingen verzorgt voor imkers.

Voor meer informatie over honingkeuring kunt u de website van het Bijkersgilde bekijken en/of contact opnemen met de secretaris van het Bijkersgildebestuur Klaas Sluiman via email


Ga hier naar de volledige lijst van alle deelnemende standhouders van deze markt in 2014.


Tot ziens op de Grote Brink in Zuidlaren voor de 37e Markt van Melk en Honing op zaterdag 5 augustus 2023!