Ga naar de homepagina van Markt van Melk en Honing
Je bent hier: home - honingkeuring - honingkeuringuitslag 2022
Honingkeuringuitslagen: 2023, 2022, 2019, 2018, 2017, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003
braakballen pluizen bij de Steenuilen werkgroep   (klik voor vergroting)
Het verslag van de markt en de uitslagen van de honingkeuring in 2022:

De Markt van Melk en Honing, een brede glimlach.


braakballen pluizen bij de Steenuilen werkgroep
De 36e editie van de Markt van Melk en Honing te Zuidlaren werd op 6 augustus 2022 gehouden.

Naar schatting zesduizend bezoekers wisten zaterdag 6 augustus de markt van Melk en Honing op de grote brink in Zuidlaren te vinden. Met een temperatuur van ruim 20 graden en geregeld een zonnetje was het prima marktweer.

Een deel van de Grote brink was ingericht anno 1900, met oldtimers van het Brandweermuseum Hoogezand - Sappemeer, historische rijtuigen van de Club van Rijden en Glijden Noord Nederland en de historische fietsen van de Historische Fietsgroep Noord, er werden veel foto’s gemaakt.

Bij de zuidentree van de markt vindt u een infostand van de Water Maatschappij Drenthe Drinkwater B.V. (WMD) met gratis heerlijk water!

Voor de kinderen waren er speciale activiteiten zoals uit pluizen van een uilenbal (foto).

De sfeer op de markt was uitstekend en er was een grote variatie aan standhouders aanwezig.

RTV Drenthe verzorgde met het programma Hemmeltied vanaf 09:15 uur een uitzending rechtstreeks vanaf de markt. De reportage en interview met Gerrit Freije is (van 28:27 - 34:25 uur) te beluisteren via deze link
Korfvlechters 2022: Bart van Egteren en Johan Martin   (klik voor vergroting)
Korfvlechters 2022: Bart van Egteren en Johan Martin
Centraal op de markt werd de honing gekeurd door het Bijkersgilde en even verderop een korf gevlochten (foto).

Er was verspreid op de markt volop muziek en theater met Klevende Liefde, de innemede live akoestische muziek van Hans de Troubadour, een klein draaiorgeltje en accordeonmuzikanten.

De markt wordt mogelijk gemaakt door de inzet van ruim 200 vrijwilligers van goede doelen organisaties, culturele instellingen en imkers. Iedereen ging na afloop met een glimlach op huis aan, volgend jaar weer!


Markt van Melk en Honing en Honingkeuringkeuring 2022   (klik voor vergroting)
Uitslag honingkeuring bijenproducten in Zuidlaren.

Markt van Melk en Honing en Honingkeuringkeuring 2022

De Markt van Melk en Honing werd dit jaar (na twee jaar coronastilte) voor de 36ste keer georganiseerd door de Imkervereniging Zuidlaren. De Stichting Bijkersgilde (foto) deed hier voor de 33e keer de keuring van honing, wasproducten en honingdrank.

Er waren dit jaar 61 inzendingen van tientallen imkers uit het hele land. De kwaliteit van de inzendingen was uitstekend. Kwaliteit staat uiteraard op de eerste plaats, maar als je dan in meerdere van de 17 categorieën goed scoort vergroot dat de kans op de wisselbeker aanzienlijk. Dat hebben steeds meer imkers door en dat is terug te vinden in de uitslagen.

Gerard Habers uit Veenoord werd Algemeen Kampioen met inzendingen in 10 klassen met een gemiddeld aantal van 9,9 punten. Drents Kampioen werd Peter Stegeman met een gemiddeld puntenaantal van 9,8.De klassenuitslagen waren als volgt:

Vloeibare honing:
1. Gerard Habers Veenoord
2. Harm Assies Zuidlaren,
3. Peter Stegeman Staphorst.

Kristalliserende honing:
1. Karel Huberts Dordrecht,
2. Gerard Habers Veenoord,
3. Harm Assies Zuidlaren.

Gekristalliseerde honing:
1. Gerard Habers Veenoord.

Crèmehoning:
1. Gerrit Freije Zuidlaren.

Heidehoning:
1. Gerard Vos Nieuweroord.

Heidemelangehoning:
1. Harm Assies Zuidlaren.

Raathoning:
1. A. Troost, St.Jansklooster.

Bijenwas:
1. Peter Stegeman Staphorst.

Wasfiguren:
1. Ronald Bruining Grijpskerk.

Waskaarsen:
1. Ronald Bruining Grijpskerk.


De trotse winnaars van de honingkeuring Zuidlaren 2022: George Guns, Peter Stegeman en Gerard Habers; Respectievelijk de bekerwinnaars van de Lekkerste honing, de Drents kampioen en de Algemeen kampioen   (klik voor vergroting)
De trotse winnaars van de honingkeuring Zuidlaren 2022: George Guns, Peter Stegeman en Gerard Habers; Respectievelijk de bekerwinnaars van de Lekkerste honing, de Drents kampioen en de Algemeen kampioen
De publiekskeuring was weer een evenement waar veel mensen, jong en oud met veel plezier en smaak aan deelnamen.

Er waren 8 imkers die hun honing voor de publiekskeuring hebben aangeboden. En maar liefst 131 mensen drukten hun waardering in cijfers uit.

Met 745 punten won George Guns uit Eindhoven de gunsten van het publiek, terwijl Ronald Bruining uit Grijpskerk met 688 punten een goed tweede plaats bezette.

Op de foto de trotse winnaars: George Guns, Peter Stegeman en Gerard Habers; Respectievelijk de bekerwinnaars van de Lekkerste honing, de Drents kampioen en de Algemeen kampioen.
De hobby, die imkeren feitelijk is, is van groot belang voor de bestuiving van natuurgebieden, groenten- en fruitteelt en zaadveredeling. In Nederland zijn ongeveer 10.000 hobbyimkers. Deze imkers staan niet op de loonlijst van natuurbeheerders maar zijn van onbetaalbaar belang voor de bestuiving ervan. Door landschapsbeheerders wordt deze groep af en toe onder vuur genomen. Er zouden teveel honingbijen zijn die door hun aantal voedselconcurrent zijn voor solitaire en wilde bijen. In 1940 waren er echter 26000 imkers met 2,5 x meer bijenvolken dan het huidige aantal. Toen was er geen sprake van voedselconcurrentie. De belangrijkste oorzaak van bijen- en insectensterfte is het ontbreken aan voldoende biodiversiteit. Het is de taak van onze landschapsbeheerders om hieraan te werken. Een mooie taak waar de imkerorganisaties overigens graag aan willen meewerken.

Voor meer informatie over honingkeuring kunt u de website van het Bijkersgilde bekijken en/of contact opnemen met de secretaris van het Bijkersgildebestuur Klaas Sluiman (tevens Bijenteeltleraar en Bijengezondheidsspecialist) via email.


De opbrengst van de markt komt ten goede aan de vereniging die hiermee haar eigen stal en bijenpark onderhoudt, informatie verstrekt over bijen en opleidingen verzorgt voor imkers.

Klik voor de volledige lijst van alle deelnemende standhouders en een fotocollage van deze markt in 2022.


De eerstvolgende Markt van Melk en Honing - de 37e editie - zal op zaterdag 3 augustus 2024 plaats vinden.


Tot ziens op de Grote Brink in Zuidlaren voor de 37e Markt van Melk en Honing op zaterdag 5 augustus 2023!