Ga naar de homepagina van Markt van Melk en Honing
Je bent hier: home - honingkeuring - honingkeuringuitslag 2015
Honingkeuringuitslagen: 2023, 2022, 2019, 2018, 2017, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003
De keurmeesters in actie   (klik voor vergroting)
Het verslag van de markt en de uitslagen van de honingkeuring in 2015

De keurmeesters in actie
31ste Markt van Melk en Honing is dit jaar geweldig verlopen. Het weer was fantastisch, zonnig, droog maar niet te warm.

Al vroeg kwam de bezoekersstroom op gang langs de slingerend lint van marktkramen onder de bomen en de recent vernieuwde stenen Grote Brink. Wellicht mede ook door het slechte weer in de afgelopen week, maar zeker ook door de aandacht in de media en de toegenomen social media konden de vele bezoekers de markt goed vinden. Een schatting van het aantal bezoekers over de dag ligt ergens tussen de 7000 en 8000/9000.
De sfeer was zeer aangenaam, rustig en prettig.
Er waren bijna 100 - ook weer nieuwe - standhouders gecontracteerd in de sfeer van groen, duurzaam en biologisch, kortom over natuur, milieu en buitenleven. Er waren diverse activiteiten te doen en te beleven voor kinderen en volwassenen. Kinderen konden zich vermaken in de BijKidzzz kindertent, bij pottenbakker Bareldo maar ook op de markt bij enkele standhouders.
Vermaak was er met Hans de Troubadour, een aantal accordeonisten, de toneelvereniging 'Ons Genoegen' die als Arabieren rondliepen en het straattheater van Barbara Jelijs.

De Historische Fietsgroep Noord was in de uitwisseling met Molenmuseum De Wachter op de markt aanwezig. Het Molenmuseum zelf was ook op de Brink aanwezig met de Stoomlocomobiel, de klompenmaker, de bakkerij en de smidse. Uiteraard was er volop informatie te halen over bijen, imkerhandwerk en de imkerij als hobby en waren er een aantal honing verkooppunten. De traditionele honingkeuring en consumentenproeverij ("Lekkerste Honing") van het Bijkersgilde vond plaats op een centrale plek onder de bomen. Zie onderstaande mail voor de uitslag van de honingkeuring en de "Lekkerste Honing van 2015"

Al met al zijn we met de Markt van Melk en Honing met recht één van de grootste bijen- en milieumarkten van Nederland. Hiermee staat Zuidlaren zeker op de kaart!

Uitslag Honingkeuring 2015

Relatief weinig inzendingen, door de slechte honingoogst als gevolg van matige weersomstandigheden.
  • Algemeen kampioen werd de heer Naber uit Aalsmeer met 10 punten voor zowel vloeibare als kristalliserende honing.
  • de heer Strijk uit Dalen, kreeg 10 punten voor vloeibare en crèmehoning met 0,1 punt verschil op het vochtgehalte.
  • de heer Assies uit Zuidlaren kreeg 9,8 punten voor kristalliserende honing.

Drents Kampioen werd daardoor de heer Strijk, nummer 2 werd de heer Assies en derde werd de heer Brinkman uit Anloo.

Het publiek koos dit jaar als de Lekkerste honing, koolzaadhoning van de heer Strijk uit Dalen.

Het Bijkersgilde organiseerde de honingkeuring op de succesvolle honingmarkt van de Imkersvereniging Zuidlaren op de Grote Brink in Zuidlaren. De winnaars van 2015 werden als volgt ingedeeld:

Algemeen kampioen:
  • Roel Naber, Aalsmeer
  • Ab Strijk, Dalen
  • Harm Assies, Zuidlaren

Drents kampioen:
  • Ab Strijk, Dalen
  • Harm Assies, Zuidlaren
  • K.Brinkman uit Anloo

De lekkerste honing van Zuidlaren:
  • Ab Strijk, Dalen

De Imkersvereniging Zuidlaren bestaat dit jaar 122 jaar. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de vereniging die hiermee haar eigen stal en bijenpark onderhoudt, informatie verstrekt over bijen en opleidingen verzorgt voor imkers.

De 32ste Markt zal op 6 augustus 2016 plaats vinden.

Voor meer informatie over honingkeuring kunt u de website van het Bijkersgilde bekijken en/of contact opnemen met de secretaris van het Bijkersgildebestuur Klaas Sluiman via email


Klik voor de volledige lijst van alle standhouders van deze markt in 2015.


Tot ziens op de Grote Brink in Zuidlaren voor de 38e Markt van Melk en Honing op zaterdag 3 augustus 2024!