Ga naar de homepagina van Markt van Melk en Honing
Je bent hier: home - honingkeuring - honingkeuringuitslag 2017
Honingkeuringuitslagen: 2023, 2022, 2019, 2018, 2017, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003
Uitslagen van de honingkeuring   (klik voor vergroting)
Het verslag van de markt en de uitslagen van de honingkeuring in 2017

Uitslagen van de honingkeuring
De eerste zaterdag in augustus is al 33 jaar de dag van de Markt van Melk en Honing in Zuidlaren. Veel, heel veel publiek zorgde ervoor dat tijdens de publiekskeuring van 10 honingsoorten er ruim 800 keer werd geproefd. En oud en jong verwonderde zich erover dat er zoveel verschillende smaken aan Nederlandse honing te genieten zijn. Honing van de imker biedt zoveel variatie dat het Bijkersgilde dit jaar nieuw opgeleide Noordelijke kandidaat keurmeesters heeft ingezet om ervaring op te doen tijdens deze grootste Nederlandse honingmarkt.

Voor de imker was 2017 weer totaal anders dan het vorige jaar. Een lang, koud voorjaar, een natte zomer, een te koude nazomer; allemaal redenen voor bijen om binnen te blijven. Er was dan ook geen paardebloemhoning, geen wilgenhoning, weinig lindehoning, maar wel honingdauwhoning en gemengde voorjaars- en zomerhoning. De meest voorkomende te keuren inzendingen waren vloeibare en kristalliserende honing, weinig gekristalliseerd, crème en heidehoning. Voor heide was het te vroeg, die begint juist te bloeien en het moet warmer worden wil dat honing opleveren. Zo is een imker volledig afhankelijk van de natuur als het om honing gaat. De kwaliteit van de inzendingen was zeer goed. De winnaars moesten zelfs met geavanceerde apparatuur worden bepaald; het begint steeds meer op topsport te lijken, waarbij tienden van seconden het verschil maken. In dit geval is het vochtpercentage van invloed op de kwaliteit: hoe minder vocht des te langer is de honing houdbaar. De keurmeesters konden ook de ouderdom meten en zelfs het suikergehalte, mocht dat tot twijfel leiden over de samenstelling. De inzenders kwamen meest uit Noord Nederland, incidenteel uit andere streken. De bezoekers aan de markt waren internationaal zeer gemêleerd.

Uit de 40 inzendingen werd tot Algemeen en Drents Kampioen verkozen: Harm Assies uit Zuidlaren, goede tweede werd Ab Strijk uit Dalen.

De hoogste scores behaalden bij:

1. vloeibare honing: Ab Strijk

2. kristalliserende honing: Harm Assies

3. gekristalliseerde honing: Harm Assies

4. crèmehoning: Ab Strijk

5. heidehoning: Harm Assies

6. heideraat: Harm Assies

7. mede, honingwijn: Gerard Vos

8. gegoten wasraat: Klaas Sluiman

Bij de publieksproeverij was er keuze uit crèmehoning, voorjaars- en zomerhoning, kastanjehoning, lamsoorhoning, frambozenhoning en balsemienhoning. De lekkerste honing, en de jeugd gaf daarbij de doorslag, was de frambozenhoning van Kwekerij de Kwakel, waarbij het de aantekening verdient, dat deze honing al vroeg in de middag was uitverkocht. Dat gold ook voor de lamsoorhoning van Terschelling, wat toch meer wordt gekenmerkt als een volwassenensmaak.

Het examen voor de kandidaat keurmeesters wordt in november afgerond tijdens de jaarlijkse Imkers Studiedagen in Beilen, waar ook op feestelijke wijze de diploma's worden uitgereikt.


De Imkersvereniging Zuidlaren bestaat dit jaar 124 jaar. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de vereniging die hiermee haar eigen stal en bijenpark onderhoudt, informatie verstrekt over bijen en opleidingen verzorgt voor imkers.

De 34ste Markt zal op 4 augustus 2018 plaats vinden.

Voor meer informatie over honingkeuring kunt u de website van het Bijkersgilde bekijken en/of contact opnemen met de secretaris van het Bijkersgildebestuur Klaas Sluiman via email

Klik voor de volledige lijst van alle deelnemende standhouders van 2017.


Tot ziens op de Grote Brink in Zuidlaren voor de 38e Markt van Melk en Honing op zaterdag 3 augustus 2024!